Prima ședință a CSM, după scandalul fără precedent izbucnit în Justiție

Prima ședință a CSM, după scandalul fără precedent izbucnit în Justiție
Publicat: 14/09/2017, 08:05

Potrivit ordinii de zi, raportul de audit privind managementul IJ pentru anul 2016 nu se va discuta în ședința de joi. Decizia ar fi fost luată la nivel de conducere, urmând ca raportul să fie analizat, cel mai probabil, după ce concluziile privind controlul la DNA vor fi prezentate în ședința de plen.

Este vorba despre raportul care ar fi putut atrage revocarea conducerii Inspecției Judiciare, idee care a împărțit CSM în două tabere, la ședința anterioară, când mai mulți membri au boicotat discuțiile.

Scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai putut fi ascuns la întâlnirea anterioară, odată cu ședința de plen suspendată din lipsă de cvorum. Acuzațiile au fost grave: auditul Inspecției Judiciare la DNA ar fi deranjat, urmează să vină oameni „pregătiți emoțional” și se încalcă drepturile.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a precizat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că va participa la ședința de joi. De altfel, ea a fost cea carea vorbit în termeni duri despre situația din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuții”. Efectele, susține judecătoarea, sunt după controlul „fără tact și respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanșa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiție, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamații, formulate la adresa activității Inspecției Judiciare care se pare că și-a realizat obiectivele ‘fără tact și respect’ atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obișnuit pentru instanțe, reclamații venite nu doar de la vârful DNA ci și din partea unor inspectori judiciari, îngrijorați de limitele controlului.”, arată Baltag.

Contestatarii au susținut că intenția era clară, și anume revocarea conducerii Inspecției Judiciare, fără ca cei vizați să se poată apăra.

„În ședința Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfășurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecției Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziția Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenția de a pune în discuția Plenului de azi revocarea conducerii Inspecției Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar și a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia. Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum și numeroase decizii ale Curții Constituționale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcții de conducere obținute prin parcurgerea unor proceduri de concurs”, menționează magistrații care au boicotat ședința de plen a CSM.

Semnatarii comunicatului de presă sunt Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Simona Marcu, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lia Savonea, reprezentant al judecătorilor curților de apel, Nicoleta Țînț, reprezentant al judecătorilor curților de apel și Evelina Oprina, reprezentant al judecătorilor tribunalelor.

Informații potrivit cărora la baza întregului scandal stă raportul de audit efectuat de Inspecția Judiciară la DNA au apărut și cu o zi înainte. Surse citate de media spuneau că se încearcă protejarea Laurei Codruța Kovesi deoarece raportul ar fi unul devastator și că o nouă conducere a Inspecției Judiciare ar putea să nu valideze acest raport.

Dar lucrurile nu au fost mai calme nici în Inspecția Judiciară. Surse din sistem au declarat pentru MEDIAFAX că unii inspectori și-au acuzat colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

Inspecția Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a solicitării ministrului Justiției privind verificarea eficienței manageriale de la DNA și Parchetul General. Controlul s-a încheiat săptămâna trecută iar, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie.

În total, în plenul CSM, sunt 17 magistrați și doi reprezentanți ai societății civile. Pentru ca într-o ședință să se poată lua decizii este nevoie de prezența a cel puțin 15 membri.

La ședința de plen anterioară nu erau aleși reprezentanții societății civile. Între timp, au fost nominalizați Victor Alistar și Romeu Chelariu. Victor Alistar a fost propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și a fost susținut de Asociația Magistraților din România. Romeu Chelariu a fost propus și susținut pentru CSM de Fundația „Camera de Arbitraj și Mediere”.

Victor Alistar și Romeu Chelariu vor reprezenta societatea civilă pentru prima dată în cadrul plenului de joi.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Ciclonul va face prăpăd în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
Tichetele de masă se majorează de la 1 octombrie. Ce nu mai pot românii să...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
Vecinii pot intra peste tine în casă. E legal! N-ai voie să faci așa ceva...
Plăcintă cu umplutură de halva. O rețetă inedită
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Sacrificiul făcut de Maggie Smith pentru rolul din "Harry Potter". Puțini știu aceste detalii
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Un fenomen extrem de rar tocmai a fost observat la acceleratorul de particule de la...